Ποιές ειδικότητες της Ιατρικής «απειλεί» η Τεχνητή Νοημοσύνη

Η τεχνητή νοημοσύνη εξελίσσεται ταχύτατα και, όπως εφαρμόζεται σε όλες τις επιστήμες, βρίσκει εφαρμογή και στις διάφορες ειδικότητες της Ιατρικής, παρέχοντας τη δυνατότητα όχι μόνο της ακριβέστερης διάγνωσης και της καλύτερης πρόβλεψης για την εξέλιξη μιας νόσου, αλλά και της χορήγησης καλύτερης θεραπείας.

Παράλληλα, όμως, η χρήση της εγείρει προβληματισμούς και ηθικά διλήμματα για το μέλλον όχι μόνο κάποιων ειδικοτήτων της Ιατρικής, αλλά και για το μέλλον της ίδιας της ανθρωπότητας.

Ένα ερώτημα που επιτακτικά τίθεται είναι «αν ποτέ τα ρομπότ θα αντικαταστήσουν τον γιατρό».

Είναι ένα ερώτημα που απασχολεί πολύ κόσμο, διότι η τεχνητή νοημοσύνη σύντομα θα φτάσει την ανθρώπινη και όταν την φτάσει και την ξεπεράσει δεν θα είναι ο άνθρωπος το πιο έξυπνο ον. Θα είναι η μηχανή. Και η μηχανή αυτό-βελτιώνεται. Όμως μέχρι να φτάσει σε αυτό το σημείο μπορεί να κάνει πολλά λάθη και ο κίνδυνος από την τεχνητή νοημοσύνη είναι μεγάλος.

Τόσο η ανεξέλεγκτη, όσο και η αυτόματη χρήση της, μπορούν  να καταστούν επικίνδυνες, η δε υπερβολική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, μαζί με την πυρηνική καταστροφή και την κλιματική αλλαγή, θεωρείται ένας από τους μεγάλους κινδύνους που μπορεί να αφανίσουν την ανθρωπότητα. Παράλληλα υπάρχουν ηθικά διλήμματα στην Ιατρική σχετικά με το ποιος χειρίζεται τα δεδομένα, ώστε η τεχνητή νοημοσύνη να δώσει καλά αποτελέσματα.

Οι ιατροί πρέπει να “τροφοδοτούν» την τεχνητή νοημοσύνη και η τροφή της είναι τα δεδομένα που έχουμε μαζέψει από τους ασθενείς μας. Αυτά είναι προσωπικά δεδομένα, αφορούν ανθρώπους. Το θέμα είναι πώς θα τα χειριστεί. Η ηθική και η ασφάλεια των δεδομένων είναι ακόμη μεγάλα ερωτήματα που απασχολούν την παγκόσμια κοινωνία.

Με την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης κινδυνεύουν να εξαφανιστούν ειδικότητες της Ιατρικής με πρώτες την Ακτινολογία, την Κυτταρολογία, την Παθολογοανατομία, τη Μικροβιολογία, τις Βιοχημικές ειδικότητες και τη Χειρουργική. «Το κάστρο της Παθολογίας», όπου υπάρχει πιο στενή σχέση αρρώστου – ιατρού θα πέσει τελευταίο, αν θα πέσει.

Σε αυτή τη φάση υπάρχουν πολλά κενά και ο κίνδυνος είναι μεγάλος. Οι εξελίξεις στη σχέση Τεχνητής Νοημοσύνης και Ιατρικής αλλάζουν συνεχώς. Οι νέοι ιατροί επιβάλλεται να παρακολουθούν τις εξελίξεις, να χρησιμοποιούν όσο μπορούν καλύτερα τα θετικά της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά, διότι μπορεί ένα λάθος της να κοστίσει σε μεγάλο αριθμό. Δηλαδή μπορεί ο ιατρός να κάνει ένα λάθος και να σκοτώσει έναν άνθρωπο, αν όμως κάνει λάθος η τεχνητή νοημοσύνη και δώσει μια διάγνωση που θα αφορά εκατομμύρια ανθρώπους, οι καταστροφικές συνέπειες θα είναι τεράστιες.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.