Αχαλασία

Ο οισοφάγος χαρακτηρίζεται από την ιδιότητα του για τη μεταφορά της τροφής από το στόμα στο στομάχι. Αυτό επιτυγχάνεται όχι μόνο με την βαρύτητα, αλλά και κυρίως με τις περισταλτικές κινήσεις του, σε συνδυασμό με την χαλάρωση του σφιγκτήρα που υπάρχει πριν το στομάχι.

Η διαταραχή της νεύρωσης του οισοφάγου συνέπεια αυτοάνοσης διεργασίας, έχει σαν αποτέλεσμα να χάνει την ιδιότητα του αυτή και αντί για περισταλτικές κινήσεις που προωθούν τη τροφή, να κάνει ταυτόχρονες ή καθόλου συσπάσεις.

Επίσης, λόγω της καταστροφής της νεύρωσης του, δεν γίνεται η χαλάρωση του οισοφαγικού σφιγκτήρα. Σταδιακά λόγω της στάσης της τροφής, αρχίζει να διαστέλλεται και να μετατρέπεται σε μια σακούλα γεμάτη υπολείμματα τροφών και σάλια.

Ο οισοφάγος δεν είναι δυνατόν να γίνει όπως πρώτα αλλά στα αρχικά στάδια (πριν γίνει σαν σακούλα) μπορεί να βελτιωθεί η κατάποση και να γίνεται με τη βαρύτητα, είτε με διαστολή με μπαλόνι είτε με καρδιομυοτομή.

Και τα δύο αποσκοπούν να ελαττώσουν τη πίεση στην περιοχή του σφιγκτήρα, ώστε με το βάρος της η τροφή να κατεβαίνει.

Αχαλασία οισοφάγου – καρδιομυοτομή

Η διαστολή με μπαλόνι προτιμάται σε μεγαλύτερες ηλικίες σε σχέση με την καρδιομυοτομή, που προτιμάται σε νεαρές ηλικίες και όταν αποτύχει η διαστολή. Η καρδιομυοτομή συνοδεύεται σχεδόν πάντα με μια απλή θολοπλαστική, δηλαδή δημιουργία τεχνητής βαλβίδας μεταξύ οισοφάγου και στομάχου, ώστε η εύκολη πια διέλευση τροφών να μην γίνεται και αντίστροφα.

Η επιτυχία της επέμβασης φθάνει το 100% στα αρχικά στάδια της νόσου, και ελαττώνεται στο 50%, όταν ο ασθενής βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της παραμελημένης νόσου.

Τελευταία, έχει αρχίζει να εφαρμόζεται από λίγα κέντρα στο εξωτερικό και η ενδοσκοπική καρδιομυοτομή. Ωστόσο, αν και τα αρχικά αποτελέσματα είναι καλά, θα αργήσει αρκετά να εφαρμοσθεί ευρέως, διότι απαιτεί ξεχωριστή εκπαίδευση των γαστρεντερολόγων και η εμπειρία θα αργήσει να έρθει και στην Ελλάδα.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.