Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι κάτι που συμβαίνει σε όλους τους ανθρώπους περιστασιακά. Προκαλείται συνήθως από ένα πολύ χαλαρό οισοφαγικό στόμιο, με τη συνύπαρξη ή όχι μικρής η μεγαλύτερης διαφραγματοκήλης., Σε κάποιους, όμως, αυτό συμβαίνει συχνά και μπορεί να προκαλεί ιδιαίτερα ενοχλητικά συμπτώματα, που απαιτούν συχνή ή καθημερινή φαρμακευτική αγωγή. Οι περισσότεροι τα καταφέρνουν και αντιμετωπίζονται συντηρητικά.

Υπάρχουν όμως κάποιοι, που είτε γιατί είναι νέοι και δεν θέλουν να παίρνουν φάρμακα καθημερινά και να περιορίσουν τον τρόπο ζωής τους για όλη την υπόλοιπη ζωή, είτε γιατί δεν υποχωρούν όλα τους τα συμπτώματα με τα φάρμακα, όπως ο νυχτερινός βήχας και το «πνίξιμο», η φαρυγγίτιδα, η δυσφαγία, οι αναγωγές κλπ, είτε γιατί έχουν αναπτύξει στένωση ή οισοφάγο Barrett, χρειάζεται να χειρουργηθούν.

Οισοφάγος Barrett είναι η μετατροπή του εσωτερικού τοιχώματος – βλεννογόνου του οισοφάγου σε εντερικό που μπορεί να μετατραπεί αργότερα σε καρκίνο. Υπάρχουν μέθοδοι καταστροφής του αλλά πρέπει πάντα να συνοδεύονται από μια αντιπαλινδρομική επέμβαση.

Η επέμβαση που έχει επικρατήσει τις τελευταίες δεκαετίες είναι η θολοπλαστική Nissen, που είναι η δημιουργία τεχνητής βαλβίδας, χρησιμοποιώντας το θόλο του στομάχου, στην περιοχή μετάπτωσης από τον οισοφάγο στο στομάχι με αποτέλεσμα την αποτροπή της παλινδρόμησης υγρών του στομάχου στον οισοφάγο. Η μετά το χειρουργείο πορεία είναι σχετικά εύκολη για τον ασθενή με κύρια μόνο δυσκολία την ανάγκη να τρώει πολτοποιημένες τροφές για 30 – 45 ημέρες. Η επιτυχία της ξεπερνά το 95%.

Η ενδοσκοπική θολοπλαστική που έχει εφαρμοσθεί τα τελευταία χρόνια από τους γαστρεντερολόγους, είναι μια παρέμβαση που ταιριάζει μόνο σε ασθενείς με ήπια παλινδρόμηση. Ωστόσο, στην περίπτωση που δεν έχει καλό αποτέλεσμα, είναι δυνατή η χειρουργική θεραπεία για την διόρθωση του προβλήματος.

Θολοπλαστική Nissen

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.