Καρκίνος του Κόλου

Κολονοσκόπηση – καρκίνος κόλου

Είναι ένας συχνός καρκίνος που μπορεί να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά όταν διαγνωσθεί έγκαιρα και αυτό μπορεί να επιτευχθεί, είτε με την προληπτική κολονοσκόπηση που πρέπει να ξεκινά στα 50 έτη, είτε με την έγκαιρη διερεύνηση συμπτωμάτων όπως η αλλαγή των κενώσεων, η απώλεια αίματος με τις κενώσεις αλλά και η ανεξήγητη αναιμία ή το κοιλιακό άλγος που επιμένει.

Τα τελευταία χρόνια, έχει αλλάξει η παραδοσιακή χειρουργική του κόλου, με την εισαγωγή της πιο εκτεταμένης λεμφαδενεκτομής, της εκτομής μεγαλύτερου μήκους κόλου και όλα αυτά χωρίς να παραβιάζονται τα εμβρυϊκά πλάνα μεταξύ των περιτονιών.

Επίσης, γίνεται προσπάθεια ελέγχου της ποιότητας του τμήματος του κόλου που αφαιρέθηκε, τόσο από τον ίδιο τον χειρουργό, όσο και από τον παθολογοανατόμο που εξετάζει το παρασκεύασμα.

Τέλος, γίνεται καταγραφή όλων των καρκίνων, μέσω της εταιρείας μελέτης του καρκίνου του πεπτικού που ιδρύσαμε πρόσφατα. Η περαιτέρω αντιμετώπιση του γίνεται με χημειοθεραπεία, όταν το ογκολογικό συμβούλιο το αποφασίσει βάσει της ιστολογικής εξέτασης και με κριτήρια που έχουν θεσπισθεί και επικαιροποιούνται κάθε χρόνο από τους ανάλογους ιατρικούς θεσμούς, όπως η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ογκολογίας.

Σημαντικές αλλαγές αναμένονται στα επόμενα χρόνια, με την διαφαινόμενη συμβολή της προεγχειρητικής χημειοθεραπείας με βάσει την μαγνητική ή αξονική τομογραφία.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.